Skip to content

Profesor in Romania

Septembrie 27, 2006

As vrea sa va povestesc ceva din trecut. Mai exact, despre cineva care face parte dintr-un trecut destul de indepartat.

Am facut liceul la … [nu conteaza, si nu cred ca-i necesar, din motiv, poate, de confidentialitate]. Ideea e ca liceul era unul de mate-fizica, profil real of course. Cum e la liceu, poate va mai amintiti unii dintre voi: materii multe (6-7/zi), teze si lucrari de control, o diriga destul de Oki, si ..profesori.

Despre unul din ei vreau sa va povestesc. Il chema X (nu chiar asa, te-ai prins, dar..). Ei bine, preda minunata materie numita FIZICA. Una din multele la care nu ma simteam chiar in apele mele. Mai exact, nu intelegeam niciodata de ce atatea fortze, care unde se duc, unde si cum se compun vectorii, tot felul de electroni minusculi care-si fac de cap, energii potentiale si cinetice, schimburi de caldura, etc. Huh!

Profesorul meu.. In jur de 50 de ani, par alb, tinuta distinsa. Un om inteligent, serios si sever. Genul de om care face liniste intr-o clasa doar cu ajutorul privirii. Un om pe care-l respecti si nu-l uiti prea usor (se vede :).

Prima nota din liceu? Un memorabil 2! bineinteles, la fizica. Pai, la prima ora ne-a ridicat in picioare si fiecare s-a ales cu cate o intrebare din materia de clasa a 8-a :)) Stiai raspunsul? Foarte bine, ia loc te rog. Nu stiai? Ramai in picioare. Te rog. Urma a 2-a runda. Nu stiai nici a 2-a intrebare? Multumesc, aveti de la mine un 2. Ia loc. Te rog.

Am luat vreo 25 de copii cate un 2. Injuraturi, tot alaiul, mai stiti regula. Ma rog. Au urmat niste ani cu acelasi profesor, materia s-a tot complicat.. Am trecut de bac (am dat o proba la fizica, mda, am scos un 7 chinuit)..

Dar d-nul X a ramas in continuare la acelasi liceu. Am trecut odata pe langa fosta „cazarma”, si l-am recunoscut: incerca sa-si porneasca vechea Dacie alba. Una de multi ani, de care radeam noi in timpul liceului.

…………………

Iar zilele trecute, la muulti ani dupa terminarea liceului, mi-am revazut profesorul. La fel de distins. Aceeasi privire inteligenta, care trecea prin tine si prin tabla pe care o sprijineai. Poate doar parul: era si mai alb. Ceva riduri in plus?

M-am bucurat, in felul meu, ca l-am vazut. Am zambit, sper ca in gand, si am trecut pe langa el. Nu m-a recunoscut: nu fusesem unul din acei copii pe care sa merita sa-i retii dintr-o mie.

Nu m-am oprit sa-l salut. Pentru ca statea sprijinit cu coatele de portiera unui taxi galben, si vorbea prin statie. Dupa cativa metri m-am intors (chipurile ma uitam dupa cineva): se urcase in taxiul lui galben, si vorbea in continuare prin statie.

Nu m-am oprit. Pentru ca m-am simtit prost. Pentru ca mi-a fost rusine sa-l salut pe el, pe fostul meu profesor, pe acel sofer de taxi pentru care mecanica cuantica si fizica nucleara aveau atat de putine secrete. M-as fi simtit, probabil, stanjenit de stanjeneala cu care mi-ar fi raspuns la salut.

Si am plecat revoltat. Mi-am injurat in gand tara care lasa asemenea oameni sa ajunga taximetristi. Ma gandeam de cate ori s-o fi urcat vreun golan in masina lui, si, cu un aer de baiat-de-bani-gata, sa-si comande destinatia. O fi stiut puslamaua ce are in cap omul care-l duce la discoteca? O fi stiut ala ce are in cap?

Sa fiu bine inteles: nu am nimic cu soferii de taxi. E o meserie ca oricare alta. Dar sa-mi vad profesorul de fizica intr-o galbena de-aia cu patratele, mi s-a parut, frate, PREA DE TOT.

Asa ca, nu pot sa nu fiu putin trist. Profesorii fac taximetrie, medicii – greva foamei, academicienii mor singuri in hrubele lor..

In ce afurisita de tzara traiesc?

Reclame
2 comentarii leave one →
  1. Noiembrie 8, 2006 4:29 am

    Frumos si trist. Multumesc

  2. Noiembrie 30, 2006 5:38 pm

    da exemplul tau este poate dureros .. eu insa cunosc un altul „si mai si” … un profesor de matematica , unul dintre „cei mai buni” , cu cele mai multe rezultate la olimpiadele nationale , etc, etc , … a ajuns .. mda ..nici nu stiu cum sa spun asta k pare prea „telenovelistic” …dar da ..a ajuns cersetor , apoi alcoolic , etc .. toate viata lui „intelectuala” , toata agoniseala lui s-a fucked off …deh se mai intampla pe la noi , in our zuper-duper country …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: