Skip to content

MetaTag-uri umane

Noiembrie 29, 2006

Ma uit la lista de Messenger. Derulez.. si derulez.. si.. ma gandesc. Cam 160 de „contacte” – impartite in cateva categorii. Fiecare categorie = o eticheta. Fiecare eticheta = un statut pe care-l atibui, arbitrar sau nu (e messu’ meu, imi permit) unui grup selectat de indivizi.

Categoriile?

_ai_mei (fara comentarii: maica-mea, frate-meu, prietena, sor’mea, nepoti. status: online);

_old_friends (prieteni din vremuri trecute. status: online);

_fuckculta (vreo 30 si ceva de colegi/prieteni de cursuri si cafele. status: sometimes invisible);

_fuckculta_related (cunoscuti prin universitate. status: dupa chef);

_virtual_friends (cunoscuti pe .net. status: dupa bunul plac);

_Off (desemneaza, logic, grupul celor cativa care nu au onoarea sa ma vada online. status: invisible); 

_un_nume_de_firma (nu conteste, nu importa. status: online);

_numele_unui_forum (de unde cativa prieteni. status: sometimes invisible);

_others (…etc-uri).

Nu am stat niciodata sa ma intreb de ce asa o categorisire. Oarecum logic, daca stau stramb si gandesc drept. Da’ uite ca acum ma intreb: cat de usor e sa-i aplici unui om o ETICHETA? De ce la _etc si nu la _off? De ce _nume_de_forum si nu virtual_friends?

Probabil ca astfel de label-uri ne tin ordine in viata. Ne categorisim prieteni, apropiati, colegi sau pur-si-simplu-cunoscuti, stantzam o eticheta pe imaginea persoanei si-i introducem – cu onorurile cuvenite – intr-o lista. Suna telefonul: privesti ecranul si – functie de numele care se lateste pe el – scoti din tolba Eticheta. Iti trece rapid printr-un colt al creierului, si inconstient iti modifici starea de spirit: suna un „etc” – putin stresat („ce-o mai vrea si asta?”), un „old_friend” – zambesti involuntar [ 🙂 ], un „fuckculta” – („invitatie la barul de la subsol?”).

Avem nevoie de Etichete. Si cred ca lumea asta ar fi perfecta daca ar incapea toate intr-o lista de Messenger. Dar, cati dintre voi aveti capitolul „prosti” in lista de contacte? (si sa nu-mi spuneti ca nu v-ati uitat niciodata la ecranul mobilului, intrebandu-va ce-o mai vrea prostu’ ala).

Categorisim oamenii. Instinctiv sau dupa indelungate analize. „X e destept, frate!” sau „Y e cu pluta”. „Z – simpatica tipa!” sau „W? ciudata fiintza..”

Dar nu avem asemenea categorii in nici o lista de mess. Motivul e simplu: fiecare contact ar trebui sa aibe categoria lui. „simpatic si destept”, „naspa-people”, „lasa-ma-frate-nu-ma-suna”, „asa-da-fata”, „ciocapin-indescifrabil”… and so on.

Si pun pariu ca, oricat v-ati uita la asa o lista de messenger, nu ati retine-o. In schimb, demonstram ca omul este net superior masinii: categorisim mental si retinem etichetele – asociem imaginea cu eticheta si gata starea de spirit.

Damn! Mi-e somn, si cred ca am uitat ce vroiam sa spun. Nu rade, ti se mai intampla si tie. Ideea in schimb o retin: puterea/nesimtirea/usurinta/neoboseala! cu care aplicam TAG-urile pe fruntea si imaginea celui de langa noi.

Mai interesanta ar fi fost probabil intrebarea: cate din etichetele nostre reflecta cu adevarat realitatea, si cate sunt un simplu produs al perceptiei personale? eh well..

Noapte buna. Pot sa gandesc si off-line.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: