Sări la conţinut

Plangaciosul lui Base – aliatul oligarhilor…

iulie 19, 2007

Baieti destepti. Fara ghilimele si fara puncte de suspensie. Sintagma, emanatie a infierbantatei minti prezidentiale, isi regaseste corespondentii, fara greseala, in realitatea cotidiana a Republicii Capitaliste Romania. Dincolo de sticla televizorului si de ochii publicului, dincolo de reflectoarele mass-media, „gulerele albe“ – in speta bancheri si finantisti, industriasi si camatari, politicieni si alte emanatii ale societatii de consum – invart zilnic bugete care ar face sa paleasca venitul anual al unei tari mai rasarite. Mai mult sau mai putin cunoscuti, „baietii“ (se pun ghilimele, din cauza ca denumirea devine, in acest caz, generica) ascund in spatele vorbelor frumoase si al sentimentelor alese fata de bunastarea poporului afaceri oneroase, scheme frauduloase de investitii si alte asemenea mismasuri. Singurii care le mai strica, din greseala si arareori, fericirea, sunt „tiganii imputiti“ si „incredibil-de-nesimtiti“, platiti, dom’le, pentru a zgarma in bunastarea altora.

Nesimtiti care, in loc sa stinga lumina inainte de culcare, ard curentul pentru a descifra, de exemplu, provenienta energiei electrice cu care s-a alimentat, perioade bune de timp, controversatul colos industrial RAFO. Controlata, pana la ultima garnitura a conductei de evacuare, de oligarhi reprezentativi ai Maicii Rusia, rafinaria de la Onesti achizitioneaza, de la sfarsitul anului 2005, energie la preturi mai mult decat iluzorii, oferita de S.C. „Green Energy“ S.R.L., firma ai carei reprezentanti au recunoscut public ca energia vine pe filiera Statului Roman, prin producatorul Complexul Energetic Turceni.

Trebuie spus ca achizitiile de curent de la acest complex au intrat in vizorul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie. Dar, pana la Turcesti, cine sunt actionarii intermediarului „Green Energy“ S.R.L.? Pai… 40% din societate apartine lui Gabriel Stefan, fiul lui Gheorghe Stefan, cunoscut in popor ca „Gigi Pinalti“. Mai departe: Lucian Badescu, fiul generalului S.R.I., detine 20% din aceeasi firma. Aceleasi procente le revin lui Andrei Ursarescu, fiul deputatului P.D., si lui Alexandru Dragoiu, asociatul lui Prigoana. Desi la prima vedere totul pare legal si normal, asocierea tinerilor urmasi ai seniorilor bine infipti in fripturile statului nefiind nici pe departe ingradita de vreo prevedere legala, o simpla analiza da peste cap esafodajul aparentei legalitati. Cele 40 de procente din „Green Energy“ (vanzatorul energiei la preturi modice) apartin lui Gabriel Stefan, fiul lui Gigi Pinalti, sustinator consecvent al unui Theodor Stolojan, desprins dintr-o aripa P.N.L., „reformata“ ulterior in P.L.D. Tot la Stolo duce si filiera Badulescu, actionar la acelasi vanzator, „Green Energy“. Desi are doar 20 de anisori, respectivul are… calitatea de a fi fiul lui Dorinel Ursarescu, fost presedinte al P.N.L. Neamt, unit ombilical de Stolojan din decembrie 2006.

Rand pe rand, alte personaje isi declina identitatea politica, principalul beneficiar al simpatiei fiind nimeni altul decat „plangaciosul“ lui Basescu, omul care a reusit sa impresioneze o tara intreaga cu o singura lacrima. In speta, acelasi Stolojan care a cerut Statului Roman sa reglementeze istoricele datorii ale monstrului industrial RAFO Onesti dupa aceleasi proceduri ca in cazul altor colosi petrolieri – prin iertare, esalonare, reesalonare, re-re… Un sef de partid nou-nout, care, de la inaltimea tribunei, isi permite sa acuze baietii destepti… uitand, totusi, sa specifice legaturile sale cu rafinaria controlata, prin intermediul afaceristilor Goldovski si Batkov, de oligarhul rus Mihail Cernoi. Dar chiar asa: pe cine mai intereseaza asemenea amanunte?

 [articol complet http://independentul.wordpress.com/2007/07/19/plangaciosul-lui-base-aliatul-oligarhilor/]
No comments yet

Lasă un comentariu