Skip to content

Kosovo – precedentul american

Februarie 24, 2008
Uncle SamCa situatia din Kosovo va fi exploatata de toate minoritatile care au visat, vreodata, independenta sau autonomie, nu am nici o indoiala. Deja secuii – printr-un Consiliu National Secuiesc fara statut juridic – si maghiarii – prin noua formatiune, mai extremista decat cea patronata de V.C. Tudor – s-au pus pe treaba. Romania a refuzat sa recunoasca independenta provinciei Kosovo, iar sarbii ne iubesc. Prosti! Ar trebui sa-si dea seama ca nu le facem jocul (legitim, de altfel) din dragoste pentru natiunea lor, din respectul principiilor sau alte idealuri marete. O facem pentru a nega precedentul, dintr-un calcul pragmatic, si nu din dragoste. Dar ei ne iubesc oricum. Si nu numai pe noi, dar, mai rau, iubesc si Rusia. Care, oarecum logic, isi va amplasa o varianta proprie a Scutului Antiracheta pe pamant sarb, la cativa centimetri pe harta de Germania si deci de inima Europei…
Treaba cu precedentul e sinistra in sine. Si, de la inceput, m-am mirat: oare strategii de la Casa Alba chiar nu si-au dat seama ca baga dihonia in butoiul cu praf de pusca din Balcani? N-au facut si ei un studiu, ceva? Nu au fost in stare sa prevada ca relatiile ruso-sarbesti se vor strange chiar acum, cand idealul european presupune integrarea tuturor statelor intr-un UE prietenos si protector?
Dar, stupid me! Nici americanii nu sunt atat de tolomaci. Probabil ca idee a fost chiar aceea ca, prin recunoasterea tarisoarei, sa tina butoiul cu pulbere in miscare. In definitiv, rezolvarea pasnica a conflictului intern sarb ar fi stabilizat treaba in sud-estul european, ceea ce ar fi dus, pe viitor, la mult-dorita Pace Europeana. Care difera mult (in viziunea franco-germana) de renumita Pax Americana, pe care o traim cu toti de decenii bune si care promoveaza principiile SUA pe glob. Ori, Casa Alba nu are decat la nivel declarativ interesul unei Europe unite, pentru simplul motiv ca „unirea inseamna putere” si, vai! Americii ii ajunge o Rusie puternica militar. Chiar nu mai are nevoie de un al treilea pol de putere mondiala.
Cat despre precedent, el exista, si unchiul Sam va sti sa se foloseasca de el ori de cate ori unitatea batranului continent va ameninta puterea mondiala americana.
E doar o parere, da. Sper ca-i doar o parere.
Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: